• 24/7 Pechhulp
  • Omruilgarantie
  • Vast maandbedrag

30 procent meer elektrische fietsen verkocht in 2020

De coronacrisis heeft in 2020 voor een flinke boost van de fietsverkopen in Nederland gezorgd. Zo steeg de verkoop van elektrische fietsen met ruim 30 procent, naar 547.000 stuks. Dat blijkt uit de jaarcijfers van onderzoeksbureau GfK in opdracht van RAI Vereniging en BOVAG. De omzet uit fietsverkopen groeide daardoor met meer dan 30 procent naar een absoluut record van 1,65 miljard euro; een verdubbeling ten opzichte van 2010.

In totaal werden er afgelopen jaar bijna 1,1 miljoen fietsen verkocht en dat is het hoogste niveau sinds 2011. Fietsen is erg populair en vooral de elektrische fiets wordt massaal omarmd. Nooit eerder werden er in Nederland zoveel e-bikes aangeschaft als in 2020. De helft van alle nieuwe fietsen vorig jaar had elektrische ondersteuning, terwijl dat een jaar eerder nog geen 42 procent was en in 2011 slechts 15 procent. Het verkoopaandeel van de traditionele stadsfiets is sinds 2011 gehalveerd tot 26 procent. De gemiddelde aanschafprijs van een e-bike lag afgelopen jaar op 2.259 euro en door de populariteit van de elektrische fiets steeg de gemiddelde aankoopprijs van een nieuwe fiets ten opzichte van 2019 met 20 procent naar 1.499 euro. Driekwart van de totale omzet uit fietsverkopen werd uit elektrische fietsen gehaald.

EFFECTEN CORONA

Veel reizigers meden als gevolg van het coronavirus afgelopen jaar het OV, vakanties werden dichtbij huis gevierd, terwijl ook georganiseerd sporten veelal aan banden was gelegd. Voor veel mensen was en is fietsen een uitkomst om zich over kortere afstanden te verplaatsen en in beweging te blijven. In maart en april 2020 had de gehele fietsbranche last van de lockdowns in Nederland en Europa en liepen verkopen en leveringen terug. Na versoepeling van de coronamaatregelen namen vanaf mei de verkopen flink toe, waardoor het jaar 2020 voor de fietsbranche alsnog zeer positief eindigde.

VOORSPELLING 2021

Sinds 3 maart zijn de winkels ook weer open voor bezoek op afspraak en dat is volgens RAI Vereniging en BOVAG een belangrijke ontwikkeling. Niet alleen omdat het fietsseizoen weer voor de deur staat, maar bovenal omdat de keuze en aankoop van een fiets maatwerk is waarbij het contact in de winkel van groot belang is. Desondanks kunnen RAI Vereniging en BOVAG voor dit jaar nog geen voorspelling doen van het verkoopniveau. Het verloop van de coronacrisis blijkt grillig en leveranciers hebben wereldwijd te maken met een enorme vraag naar fietsen en onderdelen, waardoor levertijden kunnen oplopen.

INTERNET

De vakhandel blijkt cruciaal bij de aanschaf van een nieuwe fiets, aangezien in 2020 slechts 10 procent van de totale omzet via internetverkoop werd gerealiseerd. Drie jaar eerder was dat nog ruim 23 procent. Voor de online verkoop van e-bikes gold destijds een aandeel van meer dan 27 procent, terwijl dat vorig jaar nog maar 8 procent was. Dit komt onder meer doordat traditionele internetaanbieders steeds vaker inzetten op een combinatie van internet en een netwerk van fysieke winkels.

Terug naar overzicht

Waarom BOVAG Leasefiets?

Sinds 1 januari 2020 is het een stuk eenvoudiger om een fiets van de zaak te regelen. Vanaf nu lease je op dezelfde manier als een auto: met een vaste bijtelling. Die bijtelling is voor fietsen vastgesteld op 7%.

Dat betekent dat je al voor een paar euro per maand een (elektrische) fiets van de zaak kunt rijden en ook nog eens privé mag gebruiken! En dat met de voordelen van BOVAG leasefiets. 

Vrije winkelkeuzeKies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

Kies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

InruilmogelijkheidDe enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor jouw fiets.

De enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor jouw fiets.

Vast maandbedragGeen verrassingen. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aantoe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

Geen verrassingen. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aantoe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

Vrije fietskeuzeGeen gedwongen keuzes. Bij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de tweewielerwinkel de fiets die het beste bij jou past.

Geen gedwongen keuzes. Bij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de tweewielerwinkel de fiets die het beste bij jou past.

OmruilgarantieTest jouw leasefiets gerust uit. Binnen 14 dagen of 150 km (wat het eerst komt) kan jij de fiets omruilen als deze toch niet bij je past.

Test jouw leasefiets gerust uit. Binnen 14 dagen of 150 km (wat het eerst komt) kan jij de fiets omruilen als deze toch niet bij je past.

Kosteloos opzeggenIn geval van overlijden, verlies van baan of echtscheiden kan je het contract kosteloos opzeggen.

In geval van overlijden, verlies van baan of echtscheiden kan je het contract kosteloos opzeggen.

BOVAG Leasefiets wordt aangeboden door Friesland Lease in samenwerking met BOVAG.
© 2022 - BOVAGleasefiets.nl