• 24/7 Pechhulp
  • Omruilgarantie
  • Vast maandbedrag

7 tips om de accu van jouw e-bike langer mee te laten gaan

De accu van jouw elektrische fiets is de energieopslag voor je motor. Zo’n elektrische fiets accu is één van de meest kostbare onderdelen van jouw e-bike, zorg er dus voor dat je deze in een goede conditie houdt. Op die manier heb je er langer plezier van en je kunt er bovendien langere afstanden mee fietsen. Hier lees je adviezen zodat je langer plezier hebt van de accu van je elektrische fiets.

1. Maak bij het opladen van je accu altijd gebruik van je eigen lader.
Hiermee voorkom je problemen met de batterijcellen. Deze kunnen oververhit raken of zelfs beschadigd raken.

2. Laad je accu op bij kamertemperatuur.
Accu’s houden niet van vrieskou of volle zon. Dat geldt niet alleen bij het gebruik, maar zeker ook bij het opladen. Laad daarom je accu op in een droge ruimte op kamertemperatuur.
Heb je een afneembare accu, bijvoorbeeld één die onder je fietsendrager of in je frame zit? Leg de accu en de lader dan tijdens het laden op een stabiele en onbrandbare plek en bedek deze niet.
Heb je een elektrische fiets met de accu in het frame, ofwel een innertube? Laat het snoer niet zweven, maar leg het blok op een veilige plek zonder deze te bedekken.

3. Is je accu opgeladen? Ontkoppel deze dan van de oplader.
De accu van je e-bike veroudert sneller als je deze na het opladen aan het stroomnet laat zitten. Ook verbruik je onnodig elektriciteit wanneer je een volle accu blijft laden.

4. Belast de accu niet te zwaar bij het optrekken
Trek niet op met een hoge ondersteuning, maar schakel voordat je stilstaat terug naar een lichte versnelling. Hiermee voorkom je dat je de accu en de motor ineens zwaar belast. Dit is niet alleen nadelig voor de levensduur van je accu, maar optrekken in een lichtere versnelling geeft je ook meer stabiliteit op de fiets.Veel e-bikes met een rotatiesensor meten hoeveel keer per minuut je trapt. Trap je langzaam? Dan gaat de motor je extra ondersteunen, waardoor je accu sneller leeg raakt. Bij een e-bike met een trapkrachtsensor maakt de frequentie minder uit, de mate van ondersteuning is afhankelijk van hoeveel kracht jij zet.

Voor alle e-bikes geldt dat je langer met je accu kunt fietsen bij een lichte versnelling en door op tijd terug te schakelen. Fiets niet altijd met het hoogste niveau van ondersteuning (bijvoorbeeld de turbo-stand). Je vergroot je actieradius en je beweegt soepeler. In het begin is dit misschien even wennen.

5. Zorg voor een goede bandenspanning
Bij een te lage bandenspanning heb je meer wrijving met de ondergrond tijdens het fietsen. Hierdoor moeten jij en de accu meer vermogen leveren om dezelfde snelheid te behouden. Ofwel: je moet zwaarder trappen. Een te lage of te hoge bandenspanning kan leiden tot extra slijtage aan de band, voor onveilige situaties of lekrijden.

6. Vermijd veel afremmen en weer optrekken
Een lang fietspad waar je lekker door kunt fietsen is ideaal voor een e-bike. Kies daarom fietsroutes waar je zo min mogelijk ‘last’ hebt van stoplichten en kruispunten. Zo voorkom je dat je accu snel leeg raakt.

7. Laad je accu regelmatig op wanneer je weinig fietst.
Een accu heeft altijd een minimum voltage nodig. Dit is nodig zodat jouw lader de accu kan herkennen en om ervoor te zorgen dat de accu niet beschadigd raakt. Laad daarom je accu regelmatig op, ook wanneer je de elektrische fiets weinig gebruikt.

Leestip: Zo lang gaat de accu van jouw e-bike mee >

Terug naar overzicht

Waarom BOVAG Leasefiets?

Sinds 1 januari 2020 is het een stuk eenvoudiger om een fiets van de zaak te regelen. Vanaf nu lease je op dezelfde manier als een auto: met een vaste bijtelling. Die bijtelling is voor fietsen vastgesteld op 7%.

Dat betekent dat je al voor een paar euro per maand een (elektrische) fiets van de zaak kunt rijden en ook nog eens privé mag gebruiken! En dat met de voordelen van BOVAG leasefiets. 

Vrije winkelkeuzeKies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

Kies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

InruilmogelijkheidDe enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor jouw fiets.

De enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor jouw fiets.

Vast maandbedragGeen verrassingen. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aantoe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

Geen verrassingen. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aantoe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

Vrije fietskeuzeGeen gedwongen keuzes. Bij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de tweewielerwinkel de fiets die het beste bij jou past.

Geen gedwongen keuzes. Bij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de tweewielerwinkel de fiets die het beste bij jou past.

OmruilgarantieTest jouw leasefiets gerust uit. Binnen 14 dagen of 150 km (wat het eerst komt) kan jij de fiets omruilen als deze toch niet bij je past.

Test jouw leasefiets gerust uit. Binnen 14 dagen of 150 km (wat het eerst komt) kan jij de fiets omruilen als deze toch niet bij je past.

Kosteloos opzeggenIn geval van overlijden, verlies van baan of echtscheiden kan je het contract kosteloos opzeggen.

In geval van overlijden, verlies van baan of echtscheiden kan je het contract kosteloos opzeggen.

BOVAG Leasefiets wordt aangeboden door Friesland Lease in samenwerking met BOVAG.
© 2023 - BOVAGleasefiets.nl