E-bike zonder ketting. Wat zijn de voor- en nadelen van een riemaandrijving?

Met een riem aangedreven e-bike ervaar je een constante spanning wanneer je trapt. Het trappen voelt heel soepel aan, terwijl je bij een ketting nog wel eens een schokkerig gevoel kunt hebben. Zeker wanneer een ketting vuil of versleten is. Bovendien is onderhoud of afstellen bij een riemaandrijving niet nodig. Omdat de riem uit carbonvezels bestaat, is een riemaandrijving wel iets duurder dan een traditionele fietsketting.

Hoe werkt een e-bike met riemaandrijving?

Om beweging in een fietswiel te krijgen, was een stalen fietsketting het meest gebruikte middel. Daarmee wordt de trapkracht overgebracht naar het achterwiel van de fiets. Dat geldt ook voor elektrische fietsen. Steeds vaker wordt deze traditionele ketting vervangen door een riemaandrijving, die ook wel een belt-drive genoemd wordt. Deze riem is gemaakt van carbon en heeft tanden aan één zijde. De riem is enorm sterk: het is vrijwel onmogelijk om deze te laten breken of scheuren.

Riemaandrijvingen zijn geschikt voor alle soorten fietsen, behalve voor fietsen met een derailleurversnelling. Een traditionele ketting kan losgemaakt worden door de schakels te breken. Een carbon riem is niet los te maken, waardoor in het fietsframe een opening moet zitten.

Wat zijn de voordelen van een e-bike met riemaandrijving?

De grootste pluspunten van een e-bike met riemaandrijving zijn dat deze geruisloos en onderhoudsarm zijn. Alle voordelen op een rij:

  • Riemaandrijvingen bij een fiets zijn duurzaam: een carbonriem gaat bijna drie keer langer mee dan een traditionele fietsketting.
  • Stalen fietskettingen moeten periodiek schoongemaakt en gesmeerd worden. Een tandriem heeft geen smering nodig, daarom blijft deze mooi schoon en kan niet roesten.
  • Met een fiets met een riemaandrijving kun je onder alle weersomstandigheden gerust blijven fietsen, ook door modder en sneeuw.
  • Een riemaandrijving rekt niet, de snaar behoudt nagenoeg een constante spanning. Na de inrijperiode wordt de snaar nog één keer gespannen, daarna is dat niet meer nodig.
  • Met een elektrische fiets met riemaandrijving fietst je vrijwel geruisloos en trap je lichter. Bovendien behoudt de riem z’n sterkte en spanning, waardoor de krachtoverbrenging veel efficiënter is.
  • Riemaandrijvingen zijn lichter van gewicht. Een stalen fietsketting weegt ongeveer 300 gram. Dat is hetzelfde gewicht als de complete set-up van een systeem met belt-drive, waarbij het voor- en achtertandwiel zijn meegenomen. Daarnaast is een kettingkast niet meer nodig.

Wat zijn de nadelen van een e-bike met riemaandrijving?

Een e-bike met riemaandrijving heeft veel voordelen, maar kent ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

  • Wanneer de tandriem van carbon gebroken is, dan is deze niet meer te repareren. Dat breken gebeurt overigens niet zo snel, omdat een riem enorm sterk is.
  • Ga je lange of meerdaagse fietstochten maken? Neem dan een reserveriem mee. Deze hebben een laag gewicht en zijn eenvoudig mee te nemen.
  • Een belt-drive kun je niet combineren met een elektrische fiets met een derailleurversnelling.
  • E-bikes met riemaandrijvingen zijn duurder dan met een traditionele ketting. Daar staat tegenover dat je geen onderhoudskosten hebt en dat de riem veel langer meegaat.
Terug naar overzicht

Waarom BOVAG Leasefiets?

Vrije winkelkeuzeKies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt. Of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

Kies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

InruilmogelijkheidDe enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor je oude fiets.

De enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor je oude fiets.

Vast maandbedragDe zekerheid van een vast bedrag. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aan toe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

De zekerheid van een vast bedrag. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aan toe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

Vrije fietskeuzeBij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de door jou geselecteerde BOVAG fietsbedrijf het type fiets én het merk dat het beste bij jouw fietswensen past.

Bij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de door jou geselecteerde BOVAG fietsbedrijf het type fiets én het merk dat het beste bij jouw fietswensen past.

OmruilgarantieTest jouw leasefiets gerust uit. Past deze toch niet bij jouw wensen? Binnen 14 dagen of 150km (wat het eerst komt) kun jij de fiets omruilen.

Test jouw leasefiets gerust uit. Past deze toch niet bij jouw wensen? Binnen 14 dagen of 150km (wat het eerst komt) kun jij de fiets omruilen.

Kosteloos opzeggenWe denken met je mee. In geval van een echtscheiding, verlies van baan of overlijden zeg je het contract kosteloos op.

We denken met je mee. In geval van een echtscheiding, verlies van baan of overlijden zeg je het contract kosteloos op.

BOVAG Leasefiets wordt aangeboden door Friesland Lease in samenwerking met BOVAG.
© 2024 - BOVAG Leasefiets