Hoe voorkom je dat jouw fiets gestolen wordt?

In Nederland rijden bijna 23 miljoen fietsen rond. Ons land heeft daarmee het hoogste gemiddelde aantal fietsen per inwoner, Nederland is daarmee wereldwijd fietsland nummer één. Maar, dat hoge aantal fietsen heeft ook een keerzijde. Volgens voorzichtige schattingen worden jaarlijks meer dan een half miljoen fietsen gestolen. En daarbij zijn vooral duurdere elektrische fietsen in trek. Hoe voorkom je nu dat jouw (lease)fiets gestolen wordt? Dat lees je in dit artikel.

Voordat je fluitend gaat fietsen

 • Noteer altijd je frame- en sleutelnummer. Iedere fiets heeft een uniek framenummer dat je vaak terugvindt op het frame, onder de blanke lak. En wist je dat er tegenwoordig ook fietsen zijn met een ingebouwde gps-ontvanger? Met dit track-and-tracesysteem kan de politie een gestolen fiets sneller opsporen.
 • Bewaar je aankoopbewijs zorgvuldig. Hierop staan belangrijke kenmerken van jouw fiets, zoals het type, de framehoogte, het type accu en de eventuele accessoires. Vaak heeft jouw tweewielerspecialist ook een digitale versie van de kassabon, maar zorg dat je in ieder geval zelf ook een exemplaar hebt.
 • Sluit voor je nieuwe (elektrische) leasefiets een fietsverzekering af. Daarmee rijd je snel weer op een nieuwe fiets na diefstal óf je krijgt je oude fiets terug als hij wordt gevonden. Ook kun je je daarmee verzekeren tegen schade aan jouw (elektrische) fiets. Bij een BOVAG Leasefiets zit altijd een fietsverzekering van ENRA inbegrepen, zij zijn specialist in fietsverzekeringen.

Waar kun je je fiets zo veilig mogelijk stallen?

 • Fiets stallen op straat of in een bewaakte stalling? Kies dan voor het laatste. Het kost je misschien een klein bedrag, maar daarmee ben je er zeker van dat je fiets er nog staat als je weer terugkomt. Zet je fiets ook in een stalling goed op slot.
 • Is er geen fietsenstalling in de buurt? Parkeer dan je fiets op een drukke plek, waar veel mensen staan. Doe dit niet in een winkel- of stationsgebied of in een woonwijk, dat zijn plekken waar veel fietsen worden gestolen. Let er wel op dat er geen verbod is, anders kan je fiets door de gemeente geruimd worden.
 • Ben je thuis? Zet je fiets dan het liefst in een afgesloten schuur of een garage. Ook hier geldt dat het verstandig is om je fiets goed op slot te zetten, ook nu weer aan ‘vaste wereld’. Hiervoor zou een haak in de muur kunnen plaatsen, waaraan je je extra slot vastmaakt.

Hoe zet je je fiets op slot?

 • Zet je fiets altijd vast met minstens twee ART-goedgekeurde sloten. Vaak heeft je fiets al een ringslot dat vastzit aan je frame, maar dat is nog niet voldoende. Wanneer je een ringslot combineert met een beugelslot of met een kabel- of een kettingslot, dan werkt dit vertragend voor fietsendieven.
 • Zet je fiets vast aan de ‘vaste wereld’. Dat kan bijvoorbeeld een paal, rek, brug of een rek zijn. Hierdoor kan je fiets niet snel meegenomen worden.
 • Je kunt je fiets het beste met je frame en voorwiel vastmaken. Maar zet je fiets nooit alleen aan het voorwiel vast. Die is er namelijk heel snel uit te halen.
 • Plaats je slot zo hoog en strak mogelijk vast door het slot niet te laten bungelen. Op die manier kan er bijvoorbeeld niet met stenen op geslagen worden.

Waar moet je op letten bij het stallen van je fiets?

 • Het klinkt logisch, maar onthoud waar je je fiets gestald hebt. Hiervoor kun je ook gebruikmaken van een app, zoals Bikefinder of Find my Bike.
 • Haal de accessoires van je fiets, ook als je even snel je een boodschap doet. Het display van je e-bike, je kilometerteller, de accu, een kinderzitje of een tas zijn eenvoudig afneembaar. Ook voor dieven.

Aangifte doen wanneer je fiets is gestolen

 • Is je (elektrische) fiets ondanks toch gestolen? Doe dan aangifte van je gestolen fiets bij de politie.
 • De politie controleert of jouw fiets niet is geruimd door de gemeente. Is dit niet het geval? Dan wordt jouw fiets genoteerd in het Fietsdiefstalregister. Door deze registratie wordt jouw fiets als gestolen geregistreerd. Zonder deze registratie is het lastig aan te tonen dat jij de eigenaar bent.
 • Hierna kun je aangifte doen bij jouw fietsverzekering. Heb je een BOVAG Leasefiets? Dan ben je automatisch verzekerd bij ENRA Verzekeringen.
Terug naar overzicht

Waarom BOVAG Leasefiets?

Vrije winkelkeuzeKies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt. Of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

Kies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

InruilmogelijkheidDe enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor je oude fiets.

De enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor je oude fiets.

Vast maandbedragDe zekerheid van een vast bedrag. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aan toe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

De zekerheid van een vast bedrag. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aan toe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

Vrije fietskeuzeBij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de door jou geselecteerde BOVAG fietsbedrijf het type fiets én het merk dat het beste bij jouw fietswensen past.

Bij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de door jou geselecteerde BOVAG fietsbedrijf het type fiets én het merk dat het beste bij jouw fietswensen past.

OmruilgarantieTest jouw leasefiets gerust uit. Past deze toch niet bij jouw wensen? Binnen 14 dagen of 150km (wat het eerst komt) kun jij de fiets omruilen.

Test jouw leasefiets gerust uit. Past deze toch niet bij jouw wensen? Binnen 14 dagen of 150km (wat het eerst komt) kun jij de fiets omruilen.

Kosteloos opzeggenWe denken met je mee. In geval van een echtscheiding, verlies van baan of overlijden zeg je het contract kosteloos op.

We denken met je mee. In geval van een echtscheiding, verlies van baan of overlijden zeg je het contract kosteloos op.

BOVAG Leasefiets wordt aangeboden door Friesland Lease in samenwerking met BOVAG.
© 2024 - BOVAG Leasefiets