• 24/7 Pechhulp
  • Omruilgarantie
  • Vast maandbedrag

Reiskostenvergoeding na 1 april positief voor de leasefiets

Bij een leasefiets is er naast de eventuele bijtelling één belangrijke consequentie voor de werknemer. Als er sprake is van reiskostenvergoeding, dan vervalt deze namelijk op de dagen dat hij of zij met de leasefiets naar het werk komt. De dagen dat de werknemer niet op de leasefiets naar het werk komt, kun je de reiskostenvergoeding wel uitkeren. Hoeveel dagen de werknemer met de leasefiets naar het werk komt, kan vastgelegd worden in de fietsregeling.

Vanwege de coronacrisis veranderde het reisgedrag van veel werknemers. Dit zou normaal gesproken gevolgen voor de reiskostenvergoeding hebben. Het kabinet kwam vervolgens met een besluit om ook in de thuiswerkperiode de onbelaste reiskostenvergoeding toe te staan. Deze regeling zal naar verwachting tot 1 april 2021 doorlopen. Onderstaand een korte toelichting op deze regeling en de mogelijke impact voor de leasefiets na 1 april 2021.

Bijzondere situatie reiskostenvergoeding in coronatijd

Vorig jaar heeft het kabinet besloten dat het tot 1 april 2021 is het toegestaan om de onbelaste reiskostenvergoeding door te betalen. Als uitgangspunt geldt het reisgedrag van vóór de eerste lockdown van maart 2020. Het gaat hierbij dus om vastgestelde vergoedingen voor 13 maart 2020. Na 1 april mogen de reiskosten over een thuiswerkdag niet meer worden vergoed.

Vanaf 1 april dienen werkgevers het reisgedrag van de werknemers weer in kaart te brengen. Hoewel de werkgever meer mag vergoeden, geldt de belastingvrije vergoeding van maximaal 19 cent per kilometer alleen voor de echte reisdagen. Wanneer een werknemer veel blijft thuiswerken, zal er ook naar de 36-weken of 128-dagen eis moeten worden gekeken. Reis je niet 36 weken of 128 dagen naar een vaste werkplek, dan zal een vaste reiskostenvergoeding niet mogelijk zijn. Een vergoeding van reiskosten vindt dan op declaratiebasis of nacalculatie plaats. Bij nacalculatie blijft de vaste reiskostenvergoeding in stand. Na afloop van het jaar vindt een afrekening plaats op het werkelijk aantal gereden kilometers.

Mogelijk positieve impact reiskostenregeling voor leasefiets

Ook na 1 april mag je als werknemer nog van een onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,19 gebruik maken. De werknemer dient wel aan te tonen dat de kilometers niet met de leasefiets zijn gereden. Bij het gebruik van de leasefiets voor alle woon-werkkilometers is een onbelaste reiskostenvergoeding niet mogelijk.

Omdat thuiswerken naar onze mening een blijvertje is, verwachten wij dat werkgevers van een vaste reiskostenvergoeding naar een flexibele regeling overgaan. Een vergoeding van reiskosten vindt dan plaats op daadwerkelijke reiskosten. De besparing op de reiskostenvergoeding kan eventueel als bijdrage aan de leasefiets worden besteed.

Terug naar overzicht
BOVAG Leasefiets wordt aangeboden door Friesland Lease in samenwerking met BOVAG.
© 2022 - BOVAGleasefiets.nl