• 24/7 Pechhulp
  • Omruilgarantie
  • Vast maandbedrag

Reiskostenvergoeding na 1 april positief voor de leasefiets

Bij een leasefiets is er naast de eventuele bijtelling één belangrijke consequentie voor de werknemer. Als er sprake is van reiskostenvergoeding, dan vervalt deze namelijk op de dagen dat hij of zij met de leasefiets naar het werk komt. De dagen dat de werknemer niet op de leasefiets naar het werk komt, kun je de reiskostenvergoeding wel uitkeren. Hoeveel dagen de werknemer met de leasefiets naar het werk komt, kan vastgelegd worden in de fietsregeling.

Vanwege de coronacrisis veranderde het reisgedrag van veel werknemers. Dit zou normaal gesproken gevolgen voor de reiskostenvergoeding hebben. Het kabinet kwam vervolgens met een besluit om ook in de thuiswerkperiode de onbelaste reiskostenvergoeding toe te staan. Deze regeling zal naar verwachting tot 1 april 2021 doorlopen. Onderstaand een korte toelichting op deze regeling en de mogelijke impact voor de leasefiets na 1 april 2021.

Bijzondere situatie reiskostenvergoeding in coronatijd

Vorig jaar heeft het kabinet besloten dat het tot 1 april 2021 is het toegestaan om de onbelaste reiskostenvergoeding door te betalen. Als uitgangspunt geldt het reisgedrag van vóór de eerste lockdown van maart 2020. Het gaat hierbij dus om vastgestelde vergoedingen voor 13 maart 2020. Na 1 april mogen de reiskosten over een thuiswerkdag niet meer worden vergoed.

Vanaf 1 april dienen werkgevers het reisgedrag van de werknemers weer in kaart te brengen. Hoewel de werkgever meer mag vergoeden, geldt de belastingvrije vergoeding van maximaal 19 cent per kilometer alleen voor de echte reisdagen. Wanneer een werknemer veel blijft thuiswerken, zal er ook naar de 36-weken of 128-dagen eis moeten worden gekeken. Reis je niet 36 weken of 128 dagen naar een vaste werkplek, dan zal een vaste reiskostenvergoeding niet mogelijk zijn. Een vergoeding van reiskosten vindt dan op declaratiebasis of nacalculatie plaats. Bij nacalculatie blijft de vaste reiskostenvergoeding in stand. Na afloop van het jaar vindt een afrekening plaats op het werkelijk aantal gereden kilometers.

Mogelijk positieve impact reiskostenregeling voor leasefiets

Ook na 1 april mag je als werknemer nog van een onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,19 gebruik maken. De werknemer dient wel aan te tonen dat de kilometers niet met de leasefiets zijn gereden. Bij het gebruik van de leasefiets voor alle  woon-werkkilometers is een onbelaste reiskostenvergoeding niet mogelijk.

 Omdat thuiswerken naar onze mening een blijvertje is, verwachten wij dat werkgevers van een vaste reiskostenvergoeding naar een flexibele regeling overgaan. Een vergoeding van reiskosten vindt dan plaats op daadwerkelijke reiskosten. De besparing op de reiskostenvergoeding kan eventueel als bijdrage aan de leasefiets worden besteed.

Terug naar overzicht

Waarom BOVAG Leasefiets?

Sinds 1 januari 2020 is het een stuk eenvoudiger om een fiets van de zaak te regelen. Vanaf nu lease je op dezelfde manier als een auto: met een vaste bijtelling. Die bijtelling is voor fietsen vastgesteld op 7%.

Dat betekent dat je al voor een paar euro per maand een (elektrische) fiets van de zaak kunt rijden en ook nog eens privé mag gebruiken! En dat met de voordelen van BOVAG leasefiets. 

Vrije winkelkeuzeKies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

Kies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

InruilmogelijkheidDe enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor jouw fiets.

De enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor jouw fiets.

Vast maandbedragGeen verrassingen. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aantoe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

Geen verrassingen. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aantoe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

Vrije fietskeuzeGeen gedwongen keuzes. Bij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de tweewielerwinkel de fiets die het beste bij jou past.

Geen gedwongen keuzes. Bij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de tweewielerwinkel de fiets die het beste bij jou past.

OmruilgarantieTest jouw leasefiets gerust uit. Binnen 14 dagen of 150 km (wat het eerst komt) kan jij de fiets omruilen als deze toch niet bij je past.

Test jouw leasefiets gerust uit. Binnen 14 dagen of 150 km (wat het eerst komt) kan jij de fiets omruilen als deze toch niet bij je past.

Kosteloos opzeggenIn geval van overlijden, verlies van baan of echtscheiden kan je het contract kosteloos opzeggen.

In geval van overlijden, verlies van baan of echtscheiden kan je het contract kosteloos opzeggen.

BOVAG Leasefiets wordt aangeboden door Friesland Lease in samenwerking met BOVAG.
© 2022 - BOVAGleasefiets.nl