Speed pedelec als alternatief voor een auto

Speed pedelec, high speed fiets of hogesnelheids fiets. Misschien heb je deze termen wel eens voorbij zien komen. In dit artikel lees je wat een speed pedelec is, waarvoor je hem kunt gebruiken en aan welke regels je moet voldoen om met een speed pedelec de weg op te gaan.

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec is een snelle elektrische fiets die tot een snelheid van maximaal 45 km per uur trapondersteuning geeft. Het woord pedelec is een samenstelling van de Engelse woorden ‘pedal electric cycle’. Een reguliere elektrische fiets geeft je ondersteuning tot 25 km per uur, maar met een speed pedelec kun je met veel hogere snelheden fietsen. Vanwege deze hogere snelheid vallen speed pedelecs onder dezelfde regels als bromfietsen.

Waarvoor kun je een speed pedelec gebruiken?

Speed pedelecs zijn ontwikkeld om snel langere afstanden af te leggen. Je kunt er bijvoorbeeld gemakkelijk mee naar je werk fietsen, zelfs wanneer de afstand tientallen kilometers is. Een speed pedelec is hiermee voor veel mensen een goed en betaalbaar alternatief voor de auto. Op zo’n hogesnelheids fiets heb je geen last van files, ben je actief in de buitenlucht en hoef je geen moeite te doen om een parkeerplek te zoeken. Hou er wel rekening mee dat je binnen de bebouwde kom met een lagere snelheid kunt fietsen.

Dankzij de krachtige motor en de zware accu beschik je over voldoende trapondersteuning. Hierdoor kom je niet bezweet op je werk aan. En wil je een grotere actieradius of voor langere tijd meer trapondersteuning? Dan is het handig om te weten dat sommige modellen twee accu’s hebben (dual battery). Met sommige modellen kun je hiermee meer dan honderd kilometer fietsen, mét ondersteuning.

Speed pedelec als alternatief voor een auto BOVAG Leasefiets

Waar mag je met een speed pedelec fietsen?

Met een speed pedelec moet je op een fiets/bromfietspad of op de rijbaan fietsen, niet op een fietspad. Daarbij moet je rekening houden met de maximumsnelheden van een speed pedelec:

  • Op de rijbaan 45 km per uur
  • Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom 40 km per uur
  • Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom 30 km per uur

Welke regels gelden voor fietsen met een speed pedelec?

Voor de speed-pedelec gelden dezelfde regels als voor een bromfiets. Dat betekent dat een speed-pedelec een geel kentekenplaatje moet hebben om op de openbare weg te mogen rijden. Je moet minimaal 16 jaar zijn en je moet een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) hebben. Je mag geen passagier achterop meenemen, ook mag je geen kinderzitje monteren. Tenslotte moet je een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm (norm NTA 8776:2016) dragen. Zo’n speciale speed pedelec helm beschermt je hoofd beter bij hogere snelheden dan een gewone fietshelm, terwijl deze toch licht van gewicht en comfortabel is.

Speed pedelec leasen

Een speed pedelec heeft een krachtige motor en accu. Om deze extra ondersteuning veilig over te brengen, is de fiets extra verstevigd. Mede hierdoor is een speed pedelec duurder dan een reguliere e-bike, maar vaak goedkoper dan een (tweedehands) auto. Door een speed pedelec te leasen hoef je het volledige aankoopbedrag niet in één keer op tafel te leggen. Bovendien is je fiets verzekerd, ontvang je pechhulp en is het periodieke onderhoud en de service inbegrepen.

Terug naar overzicht

Waarom BOVAG Leasefiets?

Vrije winkelkeuzeKies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt. Of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

Kies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

InruilmogelijkheidDe enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor je oude fiets.

De enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor je oude fiets.

Vast maandbedragDe zekerheid van een vast bedrag. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aan toe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

De zekerheid van een vast bedrag. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aan toe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

Vrije fietskeuzeBij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de door jou geselecteerde BOVAG fietsbedrijf het type fiets én het merk dat het beste bij jouw fietswensen past.

Bij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de door jou geselecteerde BOVAG fietsbedrijf het type fiets én het merk dat het beste bij jouw fietswensen past.

OmruilgarantieTest jouw leasefiets gerust uit. Past deze toch niet bij jouw wensen? Binnen 14 dagen of 150km (wat het eerst komt) kun jij de fiets omruilen.

Test jouw leasefiets gerust uit. Past deze toch niet bij jouw wensen? Binnen 14 dagen of 150km (wat het eerst komt) kun jij de fiets omruilen.

Kosteloos opzeggenWe denken met je mee. In geval van een echtscheiding, verlies van baan of overlijden zeg je het contract kosteloos op.

We denken met je mee. In geval van een echtscheiding, verlies van baan of overlijden zeg je het contract kosteloos op.

BOVAG Leasefiets wordt aangeboden door Friesland Lease in samenwerking met BOVAG.
© 2024 - BOVAG Leasefiets