Veelgestelde vragen

Wat is een leasefiets?

Een leasefiets wordt tegen een vaste vergoeding voor een vaste periode ter beschikking gesteld aan een gebruiker. Dat kan een werknemer, zzp’er, dga of een particulier zijn. Bij leasen zijn er twee mogelijkheden: financial lease of operational lease. Bij de laatste optie blijft de fiets eigendom van de leasemaatschappij en heb je de mogelijkheid om deze na het aflopen van de leasetermijn in te ruilen of over over te nemen. Een BOVAG Leasefiets valt onder operational lease.

Wat zit er in het leasebedrag?

In het leasebedrag zitten alle bijbehorende kosten, zoals verzekering, pechhulp en onderhoud en reparatie. Daarnaast ben je verzekerd tegen diefstal en schade én heb je met de BOVAG Leasefiets een ongevallen opzittende(n)verzekering inclusief een verhaalsrechtsbijstand verzekering. Accessoires zoals een fietstas of regenpak is niet inbegrepen in de leaseprijs. Een leasefiets kun je onbeperkt gebruiken: er is geen limiet aan het aantal kilometers.

Wat zijn de fiscale regels bij een leasefiets?

Wanneer een werkgever een fiets ter beschikking stelt, dan moet een werknemer jaarlijks 7% van de door de fabrikant vastgestelde consumentenadviesprijs van de fiets bij het inkomen bijtellen. Dit komt in de praktijk neer op een paar euro’s per maand.
Bekijk ook: Leasefietsregeling voor werknemer en werkgever. 

Hoe zit het met bijtelling en de leasefiets?

Omdat een leasefiets door een werkgever ter beschikking wordt gesteld, geldt hiervoor de bijtellingsregeling. Een werknemer betaalt 7% bijtelling, waardoor hij de leasefiets naast woon-werkverkeer ook voor privé-fietsritten mag gebruiken. Maar ook wanneer een werknemer de leasefiets alleen gebruikt voor het reizen van en naar het werk, is de bijtellingsregeling van toepassing!

Heeft een fiets leasen effect op de kilometervergoeding die je als werknemer krijgt?

Op de dagen dat je als werknemer met een leasefiets naar het werk komt, dan vervalt het recht op de netto reiskostenvergoeding. Gebruik je als werknemer een leasefiets om bijvoorbeeld naar een station te fietsen om daarna verder te reizen met het openbaar vervoer? Dan geldt de netto reiskostenvergoeding alleen voor de kilometers die met het openbaar vervoer zijn gemaakt.

Hoeveel dagen in de week moet je minimaal gebruik maken van de leasefiets?

Het zakelijk gebruik van een leasefiets is niet aan een minimum aantal dagen of kilometers gebonden. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat je de leasefiets gebruikt voor zakelijk verkeer, bijvoorbeeld voor woon- werkverkeer. De verwachting is dat de controle hierop door de nieuwe regels minder gaat worden.

Wat zijn de voordelen van BOVAG Leasefiets voor de leaserijder of werkgever?

Een BOVAG Leasefiets biedt zowel de werknemer als de werkgever het gemak en de zekerheid om voor een vast bedrag op de fiets naar het werk te gaan. Een aantal dagen in de week, alle dagen of alleen ‘s zomers: het is allemaal mogelijk. Daarbij is onderhoud, pechhulp en verzekering inbegrepen. Als werknemer mag je de fiets bovendien ook in je vrije tijd gebruiken. Voor werkgevers is een BOVAG Leasefiets interessant, omdat dit bijdraagt aan de vitaliteit van de werknemers. En fietsen is goed voor het milieu.

Waarom is dit aantrekkelijk voor werkgevers?

Een leasefiets is interessant voor werkgevers omdat het bijdraagt aan vitale werknemers, goed is voor het milieu en een prima secundaire arbeidsvoorwaarde is. Met een BOVAG Leasefiets heeft een werkgever voor een vast maandbedrag maximale zekerheid, inclusief de administratieve afhandeling.

Waarom is een fiets leasen aantrekkelijk voor mij als werknemer?

Met een BOVAG Leasefiets kun je als werknemer zorgeloos naar het werk fietsen. Voor een vast, laag bedrag beschik je over een fiets die je ook voor privéritten mag gebruiken. De fiets is bovendien verzekerd voor diefstal en schade en je kunt gebruikmaken van pechhulp en periodiek onderhoud laten verrichten door een BOVAG fietsbedrijf. Als werknemer kun je een BOVAG Leasefiets bovendien combineren met andere vormen van vervoer om naar het werk te komen.

Kunnen particulieren ook gebruik maken van een leasefiets?

Ook particulieren kunnen een BOVAG Leasefiets aanschaffen. Deze leasevorm heet private lease. Met een BOVAG Leasefiets kun je als particulier zorgeloos fietsen voor een aantrekkelijk laag maandbedrag. Zonder verrassingen, want in de prijs zijn het onderhoud en de reparaties, de verzekering en zelfs een pechhulp inbegrepen. Een BOVAG-fietsbedrijf biedt advies voor de juiste fietskeuze en zij bieden een professionele werkplaats voor het onderhoud van de fiets.

Waarom is BOVAG actief met een leasefiets propositie?

BOVAG is een branchevereniging voor fietsbedrijven. Al deze fietsbedrijven bieden je de zekerheden van het BOVAG-merk, voorzien zowel bedrijven als werknemers van het juiste fietsadvies en beschikken over een professionele werkplaats. Dat is ook het unieke van BOVAG Leasefiets: een BOVAG-fietsbedrijf is en blijft het aanspreekpunt voor de leasefietser en/of werkgever. Persoonlijk en vertrouwd. BOVAG Leasefiets wordt aangeboden door Friesland Lease in samenwerking met BOVAG.

Wie zijn de partners achter BOVAG Leasefiets?

BOVAG Leasefiets wordt aangeboden door Friesland Lease exclusief via BOVAG-fietsbedrijven. Friesland Lease stelt de voorwaarden vast en verzorgt de financiële en administratieve afhandeling van BOVAG Leasefiets. Zij beantwoorden ook jouw eventuele vragen over BOVAG Leasefiets. De fietsverzekering en de pechhulpservice zijn ondergebracht bij ENRA.

Wat is BOVAG Leasefiets?

Bij BOVAG Leasefiets stelt een werkgever een leasefiets beschikbaar aan een werknemer, of kan je als zzp’er zelf een fiets leasen. Een BOVAG Leasefiets kun je vergelijken met een leaseauto. Als werknemer mag je de fiets gebruiken voor een vast percentage bijtelling per maand, zowel voor woon-werkverkeer als voor privéritten. De leasefiets wordt geen eigendom van een werknemer, maar deze geeft wel maximale zekerheid zonder bijkomende kosten. Die zijn namelijk in de leaseprijs verwerkt en deze worden betaald door de werkgever. BOVAG Leasefiets wordt aangeboden door Friesland Lease exclusief via  BOVAG-fietsbedrijven.

Waar kan ik de website vinden over BOVAG Leasefiets?

Alle informatie over BOVAG fietslease vind je op: www.bovagleasefiets.nl.

Is leasen voordeliger dan kopen?

Met een leasefiets betaal je een vast bedrag voor het gebruik van de fiets. Daardoor heb je niet te maken met de hoge aanschafkosten van bijvoorbeeld een e-bike of speed-pedelec, kom je nooit voor verrassingen te staan bij onderhoud en reparaties en ben je verzekerd tegen schade en diefstal van de fiets. Kortom: voor een vast, laag bedrag ben je maximaal verzekerd van onbezorgd fietsplezier.

Door de nieuwe fiscale fietsregels is het interessanter geworden om als werkgever een fiets van de zaak ter beschikking te stellen. Voor een werknemer of zzp’er is het daardoor aantrekkelijk geworden om voor 7% bijtelling op een leasefiets te gaan rijden. Of leasen interessanter is dan kopen hangt af van de afspraken die je als werknemer met jouw werkgever maakt en in welke mate je het makkelijk vindt om de zekerheid te hebben om tegen vaste kosten een fiets te gebruiken.

Wat kost BOVAG Leasefiets mij per maand?

Bij BOVAG Leasefiets kun je kiezen uit verschillende merken en modellen. Zo vind je altijd de fiets die het beste bij jouw wensen past. Omdat de prijzen van de fietsen uiteenlopen, is de maandelijkse leaseprijs afhankelijk van de waarde van het type fiets dat je kiest en of je werkgever bereid is bij te dragen in de kosten. Op www.bovagleasefiets.nl staat een handige tool om een berekening te maken wat een BOVAG Leasefiets per maand kost.

Waar kan ik de algemene voorwaarden vinden van de verzekering en het fietslease product?

De algemene voorwaarden van BOVAG Leasefiets en de bijbehorende verzekeringen kun je vinden op de website van frieslandlease (www.leasefiets.nl) en ENRA (www.enra.nl).

Is het mogelijk om accessoires mee te nemen in het leasecontract?

Het is niet mogelijk om fietsaccessoires zoals fietstassen of een kinderzitje mee te nemen in het leasecontract. Maar maken accessoires deel uit van een fiets, dan maken ze ook deel uit van de consumentenadviesprijs van de fiets. Denk bijvoorbeeld aan de upgrade van een accu bij een elektrische fiets. Op deze manier maken ze wel deel uit van de consumentenadviesprijs, de leaseprijs en de bijtelling.

Geldt BOVAG Leasefiets ook voor mountainbikes, bakfietsen en racefietsen?

Bij BOVAG Leasefiets kun je kiezen voor alle reguliere fietsen, waaronder stadsfietsen, e-bikes en speed-pedelecs. Bakfietsen, cargobikes, racefietsen en mountainbikes vallen niet onder BOVAG Leasefiets.

Bij wie kun je terecht met inhoudelijk vragen over de (on)mogelijkheden bij belastingen bij fietslease?

Al je vragen over fietslease en belastingen kun je stellen aan Friesland Lease. Zij hebben de kennis in huis en kunnen zowel werknemers als werkgevers adviseren bij leasefietsen.

Bij wie kun je terecht met inhoudelijke vragen over het leasecontract, de voorwaarden en fietsregelingen?

Deze vragen kun je stellen aan Friesland Lease via leasefiets@frieslandlease.nl. Zij hebben hiervoor een team van specialisten in huis. Voor werkgevers geldt dat zeer specifieke fiscale vragen mogelijk door de eigen fiscalist of accountant beantwoord moeten worden.

Wie adviseert mij bij het maken van de juiste keuze voor het type fiets?

Hiervoor kun je terecht bij een BOVAG-fietsbedrijf. Zij hebben de kennis en ervaring in huis om de ideale fiets te selecteren die het beste past bij jouw wensen, eisen en budget. Zij zijn ook het aanspreekpunt voor vragen over de fiets en het gebruik en onderhoud ervan. Uniek is de BOVAG Omruilregeling. Voldoet een fiets niet aan je verwachtingen? Dan kun je deze binnen twee weken omruilen voor een ander model. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Wat gebeurt er als de leasetermijn afloopt?

Wanneer de termijn van je BOVAG Leasefiets afloopt, dan krijg je hierover vooraf van je BOVAG-fietsbedrijf bericht. Afhankelijk van de afspraken die in het leasecontract gemaakt zijn, krijg je de kans om de fiets over te nemen of kun je een voorstel aanvragen voor een nieuwe BOVAG Leasefiets.

Wie levert mijn leasefiets?

De BOVAG Leasefiets wordt geleverd door de winkel die je daarvoor geselecteerd hebt. Deze winkel is aangesloten bij BOVAG. Gediplomeerde technici zorgen ervoor dat de leasefiets volgens de BOVAG-kwaliteitseisen wordt afgeleverd.

Wie mag het onderhoud aan mijn leasefiets doen?

Voor zowel het periodieke onderhoud als reparaties kun je terecht bij jouw BOVAG-fietsbedrijf. Zij hebben de fiets afgeleverd, kennen de historie van de fiets en hebben alle gegevens van de fiets beschikbaar. Daarnaast monteren zij alleen maar originele vervangingsproducten van jouw fietsmerk.

Wat gebeurt er als er sprake is van tussentijdse reparaties?

Hiervoor kun je ook terecht bij het BOVAG-fietsbedrijf. Zij nemen contact op met de leasemaatschappij om deze reparaties te mogen verrichten.

Wat gebeurt er bij schade of diefstal?

Is de BOVAG Leasefiets beschadigd of zelfs gestolen? Meld dit eerst bij de politie. Vermeld altijd het merk, type, framenummer en of de fiets wel of niet op slot heeft gestaan. Zorg ervoor dat je altijd de twee sleutels van de fiets bij de hand hebt, dat is van belang voor een correcte afhandeling. Neem daarna contact op met Friesland Lease via leasefiets@frieslandlease.nl of 0512-384060. In geval van diefstal wordt het leasecontract kosteloos beëindigd en kan je een nieuwe leasefiets uitzoeken met een nieuw contract.

Wat houdt de inruil van een fiets in?

Bij BOVAG Leasefiets is het mogelijk om je huidige fiets in te ruilen wanneer je een BOVAG Leasefiets gaat leasen. Je krijgt hiervoor minimaal 25 euro. Een BOVAG-fietsbedrijf kan je hier meer informatie over geven. De (inruil) voorwaarden van BOVAG Leasefiets worden vastgesteld door Friesland Lease.

Wat houdt BOVAG Omruilgarantie in?

Met BOVAG Omruilgarantie kun je jouw huidige fiets omruilen als je er niet tevreden mee bent. De BOVAG Omruilgarantie geeft je namelijk het recht om jouw leasefiets eenmalig en binnen twee weken na aflevering om te ruilen. De enige twee voorwaarden zijn dat de consumentenadviesprijs van de fiets maximaal 3.000 euro was en dat de fiets geen special is.

Omruilen is alleen mogelijk in de tweewielerwinkel waar je jouw fiets afgehaald hebt. Zij bieden je binnen acht weken een gelijkwaardig, marktconform alternatief aan voor je oorspronkelijke fiets.

Wie verzorgt de pechhulp? En wat gebeurt er bij pech?

Bij problemen of pech met je fiets onderweg kun je gebruikmaken van de pechhulpservice. Deze pechhulpservice wordt geregeld door ENRA. Meer informatie hierover kun je lezen op https://www.enra.nl/veelgestelde-vragen/veelgestelde-vragen-pechhulp/ 

BOVAG Leasefiets wordt aangeboden door Friesland Lease in samenwerking met BOVAG.
© 2024 - BOVAG Leasefiets