Wat is een ART goedgekeurd slot?

Of je jouw leasefiets nu voor woon-werkverkeer gebruikt, voor een ritje door de natuur of om een boodschap te halen: je wilt zeker niet dat je fiets gestolen wordt. Natuurlijk kun je je voor diefstal van je fiets verzekeren, maar door diefstal te voorkomen bespaar je jezelf veel regelwerk en frustratie. Eén van de oplossingen om het fietsendieven lastiger te maken is door gebruik te maken van kwalitatieve sloten. Maar, hoe herken je nu zo’n slot en welke type slot is voor jouw fiets geschikt? Je leest het in dit artikel.

Fietssloten worden in allerlei soorten, maten en zelfs kleuren verkocht. Denk maar eens aan ringsloten, beugelsloten, kettingsloten en kabelsloten. Deze sloten zijn preventiemiddelen, waarmee het lastiger wordt om jouw fiets te stelen. De Nederlandse organisatie die zich inzet om diefstal van fietsen en andere tweewielers te voorkomen heet de Stichting ART. In deze stichting werken de ANWB, BOVAG, RAI Vereniging en fietsverzekeraars intensief samen. Samen hebben zij het ART Keurmerk ontwikkeld, waarmee je de waarde van de bescherming tegen fietsdiefstal kan onderscheiden.

Stichting ART bevordert de beveiliging tegen diefstal door:

  • Formuleren van eisen voor mechanische beveiligingen voor tweewielige voertuigen
  • Certificeren van goedgekeurde producten
  • Testen van sloten waarvoor een keuringsaanvraag is ingediend
  • Bevorderen van het gebruik van goedgekeurde producten

Opbouw van het ART keurmerk

Alleen de tweewielersloten die aan strenge eisen voldoen kunnen het ART Keurmerk krijgen. Daarvoor krijgt het slot een toelatingsnummer van vier cijfers. De sloten zijn daarbij ingedeeld in verschillende categorieën, zoals kabel- en kettingsloten en ringsloten. Ook wordt gewerkt met een sterrensysteem. Heeft een slot meer sterren? Dan is de preventieve waarde van het slot hoger en beschermt deze beter tegen fietsdiefstal. Een slot met vijf sterren heeft dus de maximale preventieve waarde tegen fietsdiefstal.

Welk ART goedgekeurd slot moet je voor jouw fiets gebruiken?

Over het algemeen geldt het volgende advies:

  • Een ART goedgekeurd slot met 1 ster biedt minimale beveiliging
  • Een ART goedgekeurd slot met 2 sterren biedt beveiliging voor fietsen
  • Een ART goedgekeurd slot met 3 sterren biedt beveiliging voor brom- en snorfietsen
  • Een ART goedgekeurd slot met 4 sterren biedt beveiliging voor motorfietsen (onderweg)
  • Een ART goedgekeurd slot met 5 sterren biedt beveiliging voor motorfietsen (die thuis gestald staan)

Gebruik voor het vastzetten van jouw fiets altijd een ART goedgekeurd slot. Of – nog liever – minstens twee ART goedgekeurde sloten.

Lees ook: Zo voorkom je dat je fiets gestolen wordt

Terug naar overzicht

Waarom BOVAG Leasefiets?

Vrije winkelkeuzeKies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt. Of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

Kies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

InruilmogelijkheidDe enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor je oude fiets.

De enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor je oude fiets.

Vast maandbedragDe zekerheid van een vast bedrag. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aan toe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

De zekerheid van een vast bedrag. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aan toe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

Vrije fietskeuzeBij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de door jou geselecteerde BOVAG fietsbedrijf het type fiets én het merk dat het beste bij jouw fietswensen past.

Bij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de door jou geselecteerde BOVAG fietsbedrijf het type fiets én het merk dat het beste bij jouw fietswensen past.

OmruilgarantieTest jouw leasefiets gerust uit. Past deze toch niet bij jouw wensen? Binnen 14 dagen of 150km (wat het eerst komt) kun jij de fiets omruilen.

Test jouw leasefiets gerust uit. Past deze toch niet bij jouw wensen? Binnen 14 dagen of 150km (wat het eerst komt) kun jij de fiets omruilen.

Kosteloos opzeggenWe denken met je mee. In geval van een echtscheiding, verlies van baan of overlijden zeg je het contract kosteloos op.

We denken met je mee. In geval van een echtscheiding, verlies van baan of overlijden zeg je het contract kosteloos op.

BOVAG Leasefiets wordt aangeboden door Friesland Lease in samenwerking met BOVAG.
© 2024 - BOVAG Leasefiets