Zo kies je de juiste elektrische leasefiets

Een elektrische fiets wordt door iedere fietser heel verschillend gebruikt. Belangrijk bij het leasen van een elektrische fiets is dat je vooraf goed bedenkt welk type e-bike de beste is voor jouw situatie is en wat je budget en wensen zijn. Om die keuze inzichtelijk te maken vind je in onderstaand artikel een aantal vragen voor het gebruik van een elektrische fiets. Met de bijbehorende uitleg kun je eenvoudiger een elektrische fiets kiezen die past bij jouw wensen.

 Beste elektrische fiets voor jouw gebruik

Door onderstaande deelvragen te doorlopen krijg je meer inzicht in de mogelijkheden bij e-bikes. Zo weet je zeker dat je een elektrische fiets leaset waarvan je jarenlang plezier hebt, waarvoor en hoe vaak je deze ook gaat gebruiken. Je kunt bij sommige vragen meerdere antwoorden geven.

Waarvoor ga je de fiets gebruiken?

Ga je de fiets intensief en dagelijks gebruiken? Of ga je er één dag in de week mee naar het werk en dan vooral met mooi weer? En wanneer je jouw e-bike mee op vakantie neemt, wil je dan ook in de heuvels gemakkelijk kunnen fietsen? De belangrijkste vraag bij het leasen van een elektrische fiets is dan ook waarvoor je de elektrische leasefiets gaat gebruiken. Weet jij al waarvoor jij je e-bike gaat gebruiken?

 • Woon-werkverkeer
 • Dagelijkse korte ritjes
 • Recreatief fietsen in Nederland
 • Vakanties in heuvel- of bergachtig terrein

Wat de frequentie van het gebruik van je e-bike?
Wanneer je vaak gebruik gaat maken van je elektrische leasefiets, dan kun je overwegen een model te kiezen dat speciaal hiervoor ontwikkeld is. Bijvoorbeeld een e-bike met duurzame onderdelen, extra lekbestendige en slijtvaste banden en comfort voor langere afstanden, zoals een beproefde geometrie en een verende zadelpen of voorvork. Dat is wel zo fijn wanneer je vaak de fiets pakt. Hoe vaak ga jij fietsen?

 • Bijna iedere dag
 • Paar keer per week
 • Minder dan een keer per week

De zithouding van een elektrische fiets
Natuurlijk kun je door je zadelpen of stuurpen te verstellen jouw zithouding een beetje veranderen. Maar belangrijker is om vooraf al te bepalen welke fietshouding voor jou het meest ideaal is. Wil rechtop fietsen of kies je voor een meer voorover gebogen houding, waardoor je minder wind vangt? Of kies je voor een tussenweg? Houd er ook rekening mee dat de lengte van een bovenbuis per merk of type fiets verschilt. Die lengte is vaak meer bepalend bij de keuze voor de juiste framemaat dan de hoogte van het frame. Hoe zit jij het lekkerste op jouw fiets?

 • Rechtop
 • Voorover gebogen
 • Tussenin

Type fiets

Fietsen zijn er altijd al in heel veel soorten en maten geweest. En het goede nieuws is dat vrijwel alle typen fietsen tegenwoordig ook een elektrisch ondersteunde variant hebben. Welk type elektrische fiets past het beste bij jouw behoefte?

 • Elektrisch stadsfiets
 • Elektrische transportfiets
 • Elektrische gezinsfiets met mogelijkheid voor zitjes en tassen
 • Elektrische hybride fiets
 • Speed pedelec (hoge snelheidsfiets)

Budget voor het leasen van een e-bike
Een goede e-bike beschikt over een betrouwbare e-set, die bestaat uit een display, motor en een veilige, krachtige accu. Ook de onderdelen van een elektrische fiets moeten duurzaam en vooral veilig zijn. De prijsverschillen tussen e-bikes zitten met name in de capaciteit van de accu, de stabiliteit van het frame en de afmontage. Zo worden bij duurdere e-bikes duurzame en lichtgewicht onderdelen gebruikt en heeft een duurdere fiets opties voor nog meer gemak, comfort en veiligheid. Welk budget heb jij voor het leasen van een elektrische fiets? (Hou er overigens rekening mee dat je bij het leasen een lager en vast maandelijks leasebedrag betaald of alleen de bijtelling voor het privégebruik.)

 • < € 2.000
 • € 2.000 – € 2.500
 • € 2.500 – € 3.500
 • € 3.500 >

Type frame van een e-bike

Omdat het gewicht van een elektrische fiets zwaarder is dan een fiets zonder motor kan het op- en afstappen soms lastiger zijn. Bij een e-bike met een herenframe moet je je been over het bagagerek zwaaien, terwijl je bij een damesmodel je been over het frame kunt tillen. Dit makkelijke afstappen is ook de reden dat er veel meer dames- dan herenfietsen verkocht worden in Nederland. Welk type frame kies jij voor jouw e-bike?

 • Lage instapframe (dames of mixed)
 • Herenframe

Keuze uit drie plaatsen voor de motor
Bij elektrische fietsen heb je de keuze uit drie verschillende aandrijfmogelijkheden. De meest gebruikte aandrijving is die met de middenmotor. Hierbij ligt het zwaartepunt dicht bij de grond, waardoor je een stabiele wegligging tijdens het fietsen hebt. De aandrijving met een voorwielmotor vind je vooral terug bij de goedkopere modellen, waarbij je het gevoel kunt krijgen dat de e-bike zwaarder stuurt. Een voorwielaandrijving maakt gebruik van een rotatiesensor, die ervoor zorgt dat je ondersteuning krijgt wanneer het wiel gaat draaien. Dit is niet altijd direct merkbaar. Bij de trapkrachtsensor van de middenmotor wordt ook gemeten hoeveel kracht je op de pedalen zet, hierdoor voel je een meer natuurlijke ondersteuning. Tenslotte wordt een achterwielmotor vooral gebruikt bij bakfietsen en cargobikes, maar ook bij speed pedelecs die een hoge snelheid kunnen halen. Hierbij wordt altijd gebruik gemaakt van een e-bike met een derailleurversnelling. Met een achterwielmotor heb je het gevoel dat je en zetje in de ruk krijgt: de aandrijving zit op de plek waar jouw kracht ook naartoe gaat. Voor welk type aandrijving kies jij?

 • Middenmotor
 • Voorwielmotor
 • Achterwielmotor

Ketting- of riemaandrijving

De traditionele kettingaandrijving ken je waarschijnlijk wel. Bij de beltaandrijving – ofwel een riemaandrijving – is deze vervangen door een tandriem met carbon. Deze heeft minder onderhoud nodig en gaat langer mee, maar kan alleen gecombineerd worden met een naafversnelling en is vaak iets kostbaarder. Voor welke type aandrijving kies jij?

 • Kettingaandrijving
 • Beltaandrijving

Actieradius van een e-bike

Hoe ver of hoe lang je met een elektrische fiets kunt fietsen hangt af van een aantal factoren. De temperatuur, de ondergrond, de mate van ondersteuning, het terrein en de wind en de bandenspanning bepalen hoe ver je op een volle accu kunt fietsen. En die accu is er in verschillende accucapaciteiten: vanaf 250 Wh voor een stadsfiets tot 650 Wh voor een toerfiets. Hoe ver wil jij met jouw e-bike op een volle accu kunnen fietsen?

 • Tot 50km
 • 50-90 km
 • 90km >

Plaats van de accu

Een trend is dat de batterijen zoveel mogelijk worden weggewerkt in het frame: dit zijn de geïntegreerde accu’s. Daarnaast zijn de onderbuisaccu’s semi-geïntegreerd in het frame van een elektrische fiets. Dit is een prijstechnische goede tussenoplossing voor een volledig geïntegreerde accu en een achterdrageraccu.

 • In of op het frame
 • Onder de achterdrager

Versnellingen op de e-bike

Om te kunnen schakelen naar de juiste versnelling op je e-bike, heb je de keuze uit drie verschillende soorten schakelsystemen. Een elektrische fiets met een naafversnelling is het meest bekend en heeft een dichte kettingkast. Je hebt hierbij de keuze uit 3, 4, 5, 7 of zelf 8 versnellingen. Het voordeel van dit systeem is dat het redelijk onderhoudsvrij is, daar staat tegenover dat het gewicht wel iets hoger is. Een e-bike met derailleurversnelling vind je vaak terug bij sportieve of hybride fietsen. Deze hebben kleinere tussenstapjes, zijn lichter en hiermee kun je ook prima in heuvels of zelfs in de bergen fietsen. Het nadeel is dat dit systeem sneller slijt en meer onderhoud nodig heeft. Een e-bike met een traploze versnellingsnaaf heeft altijd een gesloten kettingkast.

 • Een e-bike met naafversnelling
 • Een e-bike met derailleurversnelling
 • Een e-bike met een traploze versnellingsnaaf

Remsysteem voor een elektrische fiets

Het gewicht van een e-bike varieert tussen de 22 en 27 kilo, dat is aanzienlijk meer dan een niet-elektrische fiets. Om een e-bike veilig tot stilstand te brengen, heb je krachtige remmen nodig. Met schijfremmen rem je snel en stabiel, zeker wanneer je voor de hydraulische variant kiest. Hydraulische velgremmen maken ook gebruik van een kabel die gevuld is met olie, deze remmen niet op een schijf maar tegen de velgrand.

 • Hydraulische schijfremmen
 • Hydraulische velgremmen

Comfort bij een elektrische fiets
Tenslotte: fietsen met een elektrische leasefiets betekent naast het comfort van de ondersteuning, ook het comfort van vering op jouw fiets. Een verende voorvork zorgt dat oneffenheden gladgestreken worden en zorgt een verende zadelpen ervoor dat je moeiteloos op je zadel kunt blijven zitten. Voor welk comfort kies jij op jouw e-bike?

 • Voorvorkvering
 • Zadelpenvering

Heb je met deze informatie en door het beantwoorden van bovenstaande vragen een goed beeld gekregen waar je op moet letten bij het selecteren van een elektrische (lease)fiets? Bekijk dan vrijblijvend je prijs voor het leasen van een fiets.

Terug naar overzicht

Waarom BOVAG Leasefiets?

Vrije winkelkeuzeKies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt. Of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

Kies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

InruilmogelijkheidDe enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor je oude fiets.

De enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor je oude fiets.

Vast maandbedragDe zekerheid van een vast bedrag. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aan toe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

De zekerheid van een vast bedrag. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aan toe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

Vrije fietskeuzeBij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de door jou geselecteerde BOVAG fietsbedrijf het type fiets én het merk dat het beste bij jouw fietswensen past.

Bij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de door jou geselecteerde BOVAG fietsbedrijf het type fiets én het merk dat het beste bij jouw fietswensen past.

OmruilgarantieTest jouw leasefiets gerust uit. Past deze toch niet bij jouw wensen? Binnen 14 dagen of 150km (wat het eerst komt) kun jij de fiets omruilen.

Test jouw leasefiets gerust uit. Past deze toch niet bij jouw wensen? Binnen 14 dagen of 150km (wat het eerst komt) kun jij de fiets omruilen.

Kosteloos opzeggenWe denken met je mee. In geval van een echtscheiding, verlies van baan of overlijden zeg je het contract kosteloos op.

We denken met je mee. In geval van een echtscheiding, verlies van baan of overlijden zeg je het contract kosteloos op.

BOVAG Leasefiets wordt aangeboden door Friesland Lease in samenwerking met BOVAG.
© 2024 - BOVAG Leasefiets