Zo lang gaat een fietsaccu in jouw e-bike mee

Op een e-bike rij je gemakkelijk en verder dan met een normale fiets. De accu van een elektrische fiets is de krachtbron die jouw trapondersteuning geeft. Maar hoeveel kilometer kun je met een volle accu rijden en hoe lang gaat een accu eigenlijk mee? Je leest het in dit artikel.

Levensduur accu

De levensduur van een accu is bij normaal gebruik doorgaans zo’n vier tot vijf  jaar. Jouw leasecontract heeft een looptijd van 36 maanden. Normaal gesproken zal je gedurende het leasecontract geen problemen met de fietsaccu gaan krijgen. En krijg je die wel? Dan kan je onbezorgd contact op nemen met jouw BOVAG Fietswinkel om het probleem op te lossen. Dat zit allemaal in jouw leasecontract.

Het regelmatig laden en ontladen van jouw accu draagt bij aan een goede conditie van de accu. Het is verstandig om de fietsaccu op te laden in een ruimte die op kamertemperatuur is. Wanneer de accu vol is, haal dan direct de oplader van de fietsaccu af.

Het type accu bepaalt ook de levensduur. De meeste fietsaccu’s beschikken over lithiumbatterijen en kunnen tot 1000 laadcycli aan. Bij de nieuwste lithiumbatterijen gaat het aantal al over de 1000 laadcycli.

Actieradius: hoeveel kilometer rijd ik met een volle accu?

Als je weet hoeveel wattuur een accu levert, dan kun je ongeveer uitrekenen hoe ver je daarmee kunt fietsen. Een fiets met een accu van 300 wattuur heeft met flinke ondersteuning een actieradius van 35 tot 40 kilometer. Met weinig ondersteuning haal je misschien de 90 kilometer. De volgende factoren zijn van invloed op de actieradius van jouw fietsaccu:

  1. Ondersteuning: Wanneer je tijdens het fietsen meer van de ondersteuning gebruik maakt, zal de actieradius een stuk lager zijn.
  2. Het weer speelt ook een grote rol. Bij veel tegenwind zal jouw accu iets sneller leeg raken.
  3. Een lithium accu werkt optimaal bij 20-25 graden. Bij een lagere temperatuur kun je minder kilometers fietsen.
  4. Het gewicht van de fiets, de berijder en bagage heeft ook invloed op de actieradius. Hoe hoger het gewicht, des te lager de actieradius.
  5. Goed opgepompte banden hebben een positieve werking op de actieradius.
  6. Het rijden in de juiste versnelling heeft ook een positieve werking op de actieradius. De fietsmotor verbruikt minder energie wanneer je in een lage versnelling wegfietst.
  7. Onverharde wegen en heuvels zijn natuurlijk ook van invloed op de actieradius.

Door bovengenoemde factoren is het onmogelijk om de actieradius precies aan te geven.

Wil je meer informatie over fietsaccu’s? Kijk dan eens op de webpagina van Panasonic, Shimano, Bafang of Bosch. Bosch beschikt ook over een e-bike actieradius calculator.

Terug naar overzicht

Waarom BOVAG Leasefiets?

Vrije winkelkeuzeKies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt. Of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

Kies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

InruilmogelijkheidDe enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor je oude fiets.

De enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor je oude fiets.

Vast maandbedragDe zekerheid van een vast bedrag. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aan toe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

De zekerheid van een vast bedrag. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aan toe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

Vrije fietskeuzeBij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de door jou geselecteerde BOVAG fietsbedrijf het type fiets én het merk dat het beste bij jouw fietswensen past.

Bij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de door jou geselecteerde BOVAG fietsbedrijf het type fiets én het merk dat het beste bij jouw fietswensen past.

OmruilgarantieTest jouw leasefiets gerust uit. Past deze toch niet bij jouw wensen? Binnen 14 dagen of 150km (wat het eerst komt) kun jij de fiets omruilen.

Test jouw leasefiets gerust uit. Past deze toch niet bij jouw wensen? Binnen 14 dagen of 150km (wat het eerst komt) kun jij de fiets omruilen.

Kosteloos opzeggenWe denken met je mee. In geval van een echtscheiding, verlies van baan of overlijden zeg je het contract kosteloos op.

We denken met je mee. In geval van een echtscheiding, verlies van baan of overlijden zeg je het contract kosteloos op.

BOVAG Leasefiets wordt aangeboden door Friesland Lease in samenwerking met BOVAG.
© 2024 - BOVAG Leasefiets