Zo onderhoud je jouw elektrische fiets

Een elektrische fiets is vaak kostbaarder dan een normale fiets. Daarom wil je er waarschijnlijk zo lang mogelijk zorgeloos en veilig mee kunnen fietsen. Voor periodiek onderhoud kun je jouw e-bike service- of onderhoudsbeurten geven. Bij Jan de Jonge Fietsen kun je ook terecht voor complexere reparaties. In de tussentijd kun je zelf ook tussentijds klein onderhoud aan jouw elektrische fiets doen, zonder dat je hiervoor technisch aangelegd hoeft te zijn. In dit artikel vind je tips om een op een makkelijke manier zelf onderhoud aan je elektrische fiets te doen.

Onderhoud elektrische fiets

Controleer de bandenspanning
Zorg ervoor dat de banden van jouw elektrische fiets op de juiste spanning staan. Een zachte band zorgt voor extra rolweerstand, een lagere actieradius en meer slijtage. Op de buitenband staat de minimale en de maximale bandenspanning in bar aangegeven.

Tip: Heeft jouw e-bike geen voorvorkvering? Houd dan een iets lagere druk in je voorband aan. Dat geeft meer comfort.

Controleer de verlichting
Zeker in de wintermaanden en wanneer je in de schemer of in de duisternis fietst, wil je veilig kunnen fietsen. Check daarom regelmatig of je voor- en achterlamp nog werken. Werkt een lamp niet? Vervang dan de lamp of de batterij.

Maak je elektrische fiets schoon
Of je nu vaker in droog of in nat weer fietst, maak je e-bike regelmatig schoon. Gebruik daarvoor een poetslap om vuil en stof te verwijderen. Wil je het grondig aanpakken, bijvoorbeeld na een fietsrit in de pekel? Gebruik dan lauw water met een zacht schoonmaakmiddel en een zachte spons om je fiets af te spoelen. Gebruik nooit een hogedrukspuit om je e-bike schoon te spuiten. Hiermee spuit je het beschermende vet eraf. Gebruik liever een plantenspuit, die heeft minder waterdruk.

Controleer of de onderdelen nog vastzitten
Een rammelende fiets is vervelend. Controleer daarom regelmatig of alle boutjes nog vastzitten. Hiervoor heb je genoeg aan een paar inbussleutels.

Bescherm je fiets en smeer eventueel je ketting
Nadat je de elektrische fiets hebt schoongemaakt, is het tijd om deze te laten glimmen. Voor je frame en onderdelen kun je hiervoor poetsolie gebruiken. Zorg ervoor dat dit niet op je velgen of remmen of komt.
Heb je een derailleurfiets, dus een e-bike met een open kettingkast? Maak de ketting dan eerst goed schoon met een warm sopje of met speciale kettingreiniger, laat deze drogen en smeer de ketting vervolgens in met kettingolie of met kettingwax. Uiteraard vind je schoonmaakmiddelen voor je e-bike bij ons in de winkel. Ook biologische afbreekbare!

Onderhoud accu elektrische fiets
De accu van een elektrische fiets heeft niet veel onderhoud nodig. Het is wel belangrijk om deze regelmatig te gebruiken en weer op te laden. Gebruik je jouw e-bike een langere tijd niet? Bewaar de accu dan op een droge, warme plek.

Leestip: 7 tips om de accu van jouw e-bike langer mee te laten gaan >

Terug naar overzicht

Waarom BOVAG Leasefiets?

Vrije winkelkeuzeKies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt. Of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

Kies een BOVAG tweewielerwinkel in de buurt van waar je woont of werkt of juist die winkel waar je een goed gevoel bij hebt. Aan jou de keuze.

InruilmogelijkheidDe enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor je oude fiets.

De enige leasefiets aanbieder waar je je huidige fiets in kan ruilen. Je krijgt minimaal 25 euro terug voor je oude fiets.

Vast maandbedragDe zekerheid van een vast bedrag. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aan toe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

De zekerheid van een vast bedrag. Met BOVAG Leasefiets weet je waar je aan toe bent. Inclusief pechhulp, verzekering en onderhoud. En dat 36 maanden lang.

Vrije fietskeuzeBij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de door jou geselecteerde BOVAG fietsbedrijf het type fiets én het merk dat het beste bij jouw fietswensen past.

Bij BOVAG Leasefiets zoek je samen met de door jou geselecteerde BOVAG fietsbedrijf het type fiets én het merk dat het beste bij jouw fietswensen past.

OmruilgarantieTest jouw leasefiets gerust uit. Past deze toch niet bij jouw wensen? Binnen 14 dagen of 150km (wat het eerst komt) kun jij de fiets omruilen.

Test jouw leasefiets gerust uit. Past deze toch niet bij jouw wensen? Binnen 14 dagen of 150km (wat het eerst komt) kun jij de fiets omruilen.

Kosteloos opzeggenWe denken met je mee. In geval van een echtscheiding, verlies van baan of overlijden zeg je het contract kosteloos op.

We denken met je mee. In geval van een echtscheiding, verlies van baan of overlijden zeg je het contract kosteloos op.

BOVAG Leasefiets wordt aangeboden door Friesland Lease in samenwerking met BOVAG.
© 2024 - BOVAG Leasefiets